Seniorenwelzijn

Versterk uw balans, verklein de kans op vallen

5 februari 2024 start in Maassluis een nieuwe cursus TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Met TOM verbetert u uw spierkracht en evenwicht om zo de kans op vallen kleiner te maken.

Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat we dan een relatief grote(re) kans hebben om te vallen. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen ons enorm beperken. Met TOM maakt u de kans om te vallen kleiner. 

Totaalpakket
Deelnemen aan TOM biedt u een totaalpakket aan ondersteuning en voorlichting om de kans op een val te verkleinen en zo uw zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Het programma bestaat uit 14 wekelijkse bijeenkomsten op maandagmiddag.

De 1e bijeenkomst op 5 februari is een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over TOM. Ook doet u een aantal testjes om te kijken of TOM een geschikte cursus voor u is of dat u beter aan een andere cursus kunt meedoen.

De begeleiding wordt gegeven door een diëtist en vitaliteitscoach Marielle van Santen van Seniorenwelzijn. In een vaste groep van maximaal 12 personen volgt u een beweeg- en balanstraining, krijgt u voedingsadvies en zijn er 6 gezamelijke eetmomenten. Niet alleen gezond, maar ook erg gezellig. Bekijk hier een video over het programma.

Er zijn 2 groepen waaruit u kunt kiezen:
•    Groep 1 is van 12.30 – 13.30 uur bij voetbalvereniging Excelsior Maassluis, Lavendelstraat 2 in Maassluis
•    Groep 2 is van 14.00 – 15.00 uur in ontmoetingscentrum De Vloot, De Vloot 66 in Maassluis.

Deelname aan TOM, inclusief 6 eetmomenten, kost €30,--.

Doet u mee?
Wilt u meedoen aan TOM? Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot en met 29 januari 2024 bij Mariëlle van Santen. Zij is bereikbaar op 06 – 50 25 83 70 en via vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl. Ook met vragen kunt u bij haar terecht.

Seniorenwelzijn biedt de komende jaren meerdere TOM-cursussen per jaar. Steeds op een andere dag en op een andere locatie in Maassluis.

Erkend preventieprogramma
TOM is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met Nutricia Advanced Medical Nutrition, ONVZ zorgverzekeraar, Purpose en is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Danone Ecosystem fund. In meerdere gemeenten is TOM al met succes geïmplementeerd. Meer achtergrondinformatie en resultaten van TOM zijn te lezen op www.veiligheid.nl/tom.