Onderstaande tekst is op 3 december 2024 voorgedragen tijdens het inspreekmoment van de commissievergadering van de gemeente Maassluis. Aanleiding voor de vergadering zijn vragen die de VSP heeft gesteld rond het aanpassen van het alcoholbeleid in de ontmoetingscentra van Seniorenwelzijn.
"Spandoeken, verwensingen en bedreigingen. Het aanpassen van het alcoholbeleid leeft in Maassluis. En door de eenzijdige mediavormen, nu ook in heel Nederland. We begrijpen dat inwoners zich hard maken voor wat men belangrijk vindt.
We zijn verrast wat voor reacties afkomen op onze organisatie en op onze medewerkers. Betrokken medewerkers met hart voor de zaak, die vanuit hun professionaliteit, competenties en ervaringen het goede willen doen. Zij worden door het verspreiden van onwaarheden in hun integriteit aangetast. Dit raakt hen. Dit raakt ons. Die gesprekken met vrijwilligers zijn er wel degelijk geweest. Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan.
Mijn naam is Thamar van der Poel en ik ben werkzaam bij de organisatie Stoed/Seniorenwelzijn en draag daar de verantwoordelijkheid voor de diensten en medewerkers van Seniorenwelzijn.
Als organisatie geloven wij in een vitale samenleving waar inwoners actief meedoen, naar elkaar omkijken en prettig wonen en leven.
Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend om aan zo’n samenleving deel te nemen. En juist voor die doelgroep zijn wij er.
Ik wil u vandaag de andere kant laten horen. Ik spreek onder andere namens de inwoners die dat zelf niet kunnen, doen of durven en ik spreek hier om de nuance aan te brengen in deze discussie.
Ik wil beginnen met de verwarring wegnemen over het beheer van de ontmoetingscentra. Deze zijn openbaar en zijn niet specifiek voor inwoners van een bepaald wooncomplex, het zijn geen verpleeg- of zorginstanties maar een ontmoetingsruimte met een gezond en veilig klimaat voor iedereen. Waar alcohol genuttigd wordt tussen 13.30 en 16.30 uur.
Ontmoetingscentra hebben een belangrijke sociale functie in de gemeenschap. Alcohol kan sfeerbepalend zijn maar is niet doorslaggevend in de kwaliteit van ontmoeting. Vanuit Stoed/Seniorenwelzijn nemen wij onze verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om een fijn en prettig ontmoetingscentrum te zijn, MVS breed.
Als mensen nu niet meer komen omdat er geen sterke drank meer wordt geschonken in de Ontmoetingscentra. Dan kwamen ze al om de verkeerde reden.
Alcohol, en de problematiek en die dat veroorzaakt en de gezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt, leveren ook excessief gedrag op. Gedrag wat bekend is en wat onder andere beschreven staat in onze jaarrapportage.
Dat heeft ons, in de lijn van de Gemeente Maassluis, doen besluiten enkel nog bier en wijn te schenken. Concreet betekent dit dat we stoppen met sterke drank, en dat is boven 15%.
Overmatig alcoholgebruik leidt daarnaast juist bij ouderen vaak tot extra gezondheidsproblemen. Ouderen vallen sneller en alcohol kan invloed hebben op de werking van medicijnen.
Ik spreek hier ook namens de inwoners die zelf beklag doen bij medewerkers van Stoed/Seniorenwelzijn of via hun familie. En namens de inwoners die zich niet publiekelijk durven te uiten over bepalend gedrag in het OC als zij in een OC zijn. Of namens die inwoners die überhaupt niet komen.
En als laatste maar niet minder belangrijk namens de inwoners die verschrikkelijk balen dat het alleen nog maar over alcohol gaat en niet over de functie die een OC hoort te hebben en die zij graag zouden willen ervaren.
Die inwoners, die zijn er ook. Wij, als organisatie en ook u als raad, moeten oog blijven houden dat wat u ziet/hoort en spreekt niet heel Maassluis is. We willen in Maassluis met elkaar een fijne en leefbare stad zijn en dat betekent soms keuzes maken om een beweging in gang te zetten. Een beweging waar we van weten en voelen, dit is de juiste.
We kunnen dit gedrag, waar zo’n druk wordt uitgeoefend, waardoor het hebben van een dialoog gestopt wordt door het verspreiden van onwaarheden niet accepteren. Daar waar woorden anders worden geïnterpreteerd én voorbarige conclusies getrokken worden.
Waar vrijheid van meningsuiting, zowel online als offline, wordt gebruikt door inwoners om medewerkers van Stoed/Seniorenwelzijn verbaal en fysiek te intimideren, waar we het toelaten dat inwoners wegblijven uit de OC’s en dat is precies wat we niet willen.
Wij vragen u, ook dit geluid van inwoners te horen. Wij vragen u, de gevolgen van alcohol te erkennen en dat deze haaks staan op de landelijke ontwikkelingen.
Wij willen ook nog het volgende benadrukken: er gebeuren namelijk ook hele mooie dingen in Maassluis. Wij zien dat door het al eerder stoppen met sterke drank in een van onze OC’s een positief effect heeft op de sfeer en de bezoekersaantallen. Laten we dat vasthouden en laten we in gesprek blijven.
Tot slot. We hebben u gehoord. Het advocaatje, dat het boegbeeld is geworden van deze discussie, komt terug.
Ik dank u voor uw aandacht."
De vergadering is terug te kijken via
https://maassluis.raadsinformatie.nl/bijeenkomst/1162991/Debat_op_Dinsdag_03-12-2024