Derde editie Senioren voor Schiedam groot succes

De deur van Seniorenwelzijn staat open voor vrijwilligers

Ruim tweehonderd Schiedammers van tussen 58 en 68 jaar hadden zich donderdag 12 april in het Theater aan de Schie verzameld om kennis te maken met de vele mogelijkheden om in Schiedam vrijwilligerswerk te doen. De derde editie van Senioren voor Schiedam onder het motto ‘Wat doet u voor Schiedam’ was een groot succes.
Wethouder Foort van Oosten, onder meer van Financiën en Sport & Recreatie, opende de dag met een oproep aan de bezoekers zich vooral goed te laten informeren over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Het steunpunt vrijwilligerswerk Schiedam is het centrale punt in Schiedam waar vrijwilligersorganisaties hun vacatures kunnen laten registreren. Schiedammers die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen hier terecht. Samen met Seniorenwelzijn vormt het steunpunt Senioren voor Schiedam dat deze informatiemarkt voor de derde keer op rij organiseerde.

Miljard uur aan vrijwilligerswerk per jaar

Onbezoldigd dagvoorzitter Dominic Schrijer had het als vrijwilliger van dienst duidelijk naar zijn zin in het Schiedamse. ‘Het gaat er bij vrijwilligerswerk vooral om dat je iets voor je medemens kunt en wilt betekenen. Dat kan op heel veel manieren. Bedenk maar eens dat jaarlijks in Nederland een miljard uur aan vrijwilligerswerk wordt besteed. Hoe zou het land er uit zien als vrijwilligerswerk  niet zou bestaan?’
Tijdens het ochtendprogramma hield Kees Penninx een lezing over actief ouder worden en hoe je hier inhoud aan kunt geven. Dominic Schrijer vermaakte de zaal met een quiz over vrijwilligerswerk in Schiedam en liet een aantal mensen aan het woord die al vrijwilligerswerk doen. Ook voelde hij een panel met vertegenwoordigers van organisaties die op vrijwilligers drijven, aan de tand over alles wat er bij vrijwilligerswerk komt kijken. Hoe zit het met een verklaring omtrent gedrag (VOG), betalen vrijwilligersorganisaties vergoedingen en hoe vind je uit welk vrijwilligerswerk bij je past. Wie alsnog een antwoord zoekt op dit soort vragen, kan overigens terecht op www.vrijwilligerswerkschiedam.nl. Namens Seniorenwelzijn zat directeur Marianne van Twist in het panel. ‘Het is best lastig voldoende vrijwilligers te vinden. Alleen al in Schiedam hebben we er meer dan 200. Zonder deze mensen zouden wij binnen een jaar het licht uit en de deur dicht kunnen doen’, zei zij. ‘Daarom roepen we mensen op iets voor Schiedam te willen betekenen. Dat mag natuurlijk bij elke vrijwilligersorganisatie, maar heel graag ook bij Seniorenwelzijn. Voor wie meer wil weten: de deur van onze ontmoetingscentra staat altijd open.’


Voor herhaling vatbaar

Na de lunch namen de bezoekers deel aan een informatiemarkt waar veel vrijwilligersorganisaties, waaronder de Wereldwinkel, Argos Zorggroep, Frankeland Groep, SWS Welzijn, Seniorenwelzijn en de Zonnebloem, zich presenteerden. De markt werd druk bezocht. Al met al is Senioren voor Schiedam zeker voor herhaling vatbaar.

Geschreven op 17-04-2012