Seniorenwelzijn

Blijf in balans met TOM

Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat we dan een relatief grote(re) kans hebben om te vallen. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen ons enorm beperken.

Daarom gaat Seniorenwelzijn samen met een dietiste uit Maassluis van start met een nieuw programma: Thuis Onbezorgd Mobiel afgekort TOM. 

Doel                                                                                                                                                                                                                 TOM heeft als doel de spierkracht, coördinatie en balans te verbeteren van thuiswonende 55-plussers. Hierdoor neemt het risico om te vallen af. Deelnemers volgen, in een vast groepje van maximaal 12 personen, een beweeg- en balanstraining van 14 weken. 

Daarnaast zijn er 6 keer gezamelijke eetmomenten onder begeleiding van een diëtist die voorlichting geeft. Ook krijgt iedere deelnemer persoonlijk voedingsadvies. De trainingen worden afgesloten met een lekker kopje koffie of thee. Elk groepje wordt begeleid door een getrainde vrijwilliger, een TOM-maatje.

Bekijk hier een video over het programma. 

Geïnteresseerd?
Door deel te nemen aan TOM verbetert u uw spierkracht en coördinatie en blijft u (langer) zelfstandig. Bent u 55 jaar of ouder en thuiswonend? 

1e bijeenkomst / informatiebijeenkomst:
Datum:  dinsdag26 september 2023 
Tijd: 13.30 uur 
Locatie: Wijkvereniging De Flat, Dr. Jan Schoutenlaan 187 in Maassluis. 

2e t/m 14e bijeenkomsten:
Datum: dinsdag 3 oktober 2023 en verder
Tijd: 13.30 – 14.30 uur of 15.00 – 16.00 uur. U wordt in 1 van deze 2 groepen ingedeeld. 
Locatie: Wijkvereniging De Flat, Dr. Jan Schoutenlaan 187 in Maassluis.

Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u informatie over TOM en doet u een aantal testjes om te kijken of TOM een geschikt programma voor u is of dat u beter aan een ander programma kunt meedoen.

Vooraf aanmelden
Als u deel wilt nemen aan TOM en/of bij de informatiebijeenkomst wilt zijn, is het noodzakelijk dat u zich voor 22 september 2023 aanmeldt. Dit kan bij Mariëlle van Santen. Zij is bereikbaar op 06 – 50 25 83 70 en via vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl.

Programma 

In Balans training
Om uw spierkracht en coördinatie te verbeteren en zo de kans op vallen te verkleinen, volgt u de In Balans training. Van deze training is aangetoond dat het werkt! De training wordt gegeven door Mariëlle van Santen, vitaliteitscoach bij Seniorenwelzijn en duurt 14 weken. Twee keer per week werkt u op uw eigen niveau aan uw spierkracht, balans en coördinatie. Mariëlle geeft u tips om ook in de toekomst fit en mobiel te blijven.

Voedingsadvies en eetmomenten
Door gezond te eten, houdt u uw spieren sterk en krachtig. De diëtiste bespreekt samen met u wat u eet en drinkt en geeft u persoonlijk advies. Om de diëtiste een goed beeld te geven van wat u eet en drinkt, houdt u 2 keer 2 dagen een voedingsdagboek bij. Om te laten zien hoe u lekker én gezond kunt eten, zijn er 6 eetmomenten met uw groepje. Dit is altijd voor of na een In Balans training.

Gezelligheid
Tijdens de 14 weken trekt u op met een vast groepje van maximaal 12 personen. Samen volgt u de In Balans training en heeft u voor of na de training 6 keer een eetmoment met elkaar. Elk groepje wordt tijdens de bijeenkomsten begeleid door een TOM-maatje. 

Meer informatie
Meer informatie kunt u terug vinden in de veel gestelde vragen over TOM. Mocht uw vraag er niet tussen staan dan kunt u contact opnemen met Mariëlle van Santen, Vitaliteitscoach Seniorenwelzijn en projectcoordinator voor TOM in Maassluis. Mariëlle is bereikbaar op 06 – 50 25 83 70 en via vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl

TOM is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico. Het programma is ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met Nutricia Advanced Medical Nutrition, ONVZ zorgverzekeraar, Purpose en is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Danone Ecosystem fund. In meerdere gemeenten is TOM al met succes geïmplementeerd. Meer achtergrondinformatie en resultaten van TOM zijn te lezen op www.veiligheid.nl/tom.