Terugblik op een paar uurtjes VEERE

 

27 juli 2017. Een uitmuntende dag voor een uitje. Met net 20 graden en een zacht windje is het heel goed toeven. Wij gaan vandaag naar het oude handelsstadje Veere op Walcheren.

De NS heeft zich op verscheidene punten in Nederland op “groot onderhoud” aan de rails geworpen en de consequenties daarvan ondervinden ook wij. Onze reisduur op de heenreis is bijna het dubbele van normaal. Het eerste stuk met de sprinter –stopt op elk stationnetje- tot Zwijndrecht. Van Zwijndrecht naar Roosendaal met de bus, die alle stations van de sprinter aandoet. Van Roosendaal naar Middelburg normale verbinding. In Middelburg een half uurtje wachten op de bus naar Veere. Kortom, een hele zit, maar …… de koffie in de stationsrestauratie in Middelburg is alle lof waard.
Eenmaal in de bus zijn we binnen 20 minuten op onze bestemming. Laat ik nu even wat informatie van internet overnemen.
“ In de zomermaanden lijkt Veere opeens het centrum van de wereld. Het schattige Zeeuwse stadje wordt letterlijk overspoeld door een massa toeristen. Wat is er precies te zien en te doen in Veere? Genoeg, dat is zeker.

Beginnen we bij de Grote Kerk.
De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Veere werd vermoedelijk gebouwd tussen ca. 1350 en 1570. Na de oprichting van een kapittel omstreeks 1470 werd een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe kerk. In 1521 had de toren vermoedelijk de huidige hoogte, wat waarschijnlijk nog niet de helft was van de voorgenomen hoogte. In 1686 werd de kerk getroffen door een brand. Het herstel van de schade nam dertien jaar in beslag; de kerk kreeg een nieuwe overkapping. De toren werd in 1881 door gemeente Veere afgestaan aan de Staat omdat het onderhoud niet langer te bekostigen was.

 

 


De waterput uit 1551
Achter de Grote Kerk ligt een waterput. Deze waterput is gebouwd als watervoorziening voor de Schotse kooplieden. Zij hadden een grote hoeveelheid water nodig om hun wol te wassen en klaagden over de slechte watervoorziening in de stad. Daarom liet Maximiliaan van Bourgondië in 1551 deze waterput bouwen. De waterput, weliswaar tegenwoordig een monument, vangt het nog steeds water van het dak van de Grote Kerk op. De waterput heeft een inhoud van 200 kubieke meter.

 

De haven, markt, stadhuis en Campveerse Toren
Midden in het historisch centrum van Veere ligt de haven. Vanuit de stadshaven van Veere ziet u het stadhuis, Campveerse Toren, Grote Kerk, museum de Schotse Huizen, historische straatjes en huizen die herinneren aan de Gouden Eeuw”.
Nadat we de Grote Kerk en de Waterput hebben gepasseerd, geven we veel aandacht aan de unieke knusse straatjes. Je loopt echt in het verleden. Natuurlijk is het hele stadje ingesteld op massatoerisme, echter niet op een hinderlijke manier. We lunchen voortreffelijk op een gezellig achterterras  (binnen is het donker en aan de benauwde kant) en vervolgen  daarna onze sightseeing langs de haven naar de Campveerse toren en de zeedijk.


Terug naar het centrum werpen we een blik op het stadhuis en moeten dan, door de tijd gedwongen, richting bushalte.
De terugreis verloopt een stuk vlotter dan de heenreis. Van Middelburg naar Breda zonder onderbreking; overstappen naar Rotterdam en een laatste maal naar Schiedam.
Om half zeven zijn we thuis en ’t moet gezegd worden: de dag CLUB ACTIEF is omgevlogen.