Heusden, 24 juli 2014

We waren maar met zijn vijven, vanwege de warmte waren er verschillende afmeldingen geweest. In ’s Hertogenbosch moesten we bijna een uur wachten voor de bus naar Heusden zou vertrekken, maar dat bleek geen bezwaar: de koffie zo nodig met Bossche Bol op een terrasje op het stationsplein smaakte uitstekend.

 De bus zette ons in het oude vestingstadje Heusden zelf af en we vertrokken op onze ontdekkingsreis door dit vriendelijke, mooie stadje.  We zwierven wat rond, hielden een kerk toren als doel maar deze grote kerk was helemaal dicht. De kerk zag er Katholiek uit, maar bleek Nederlands Hervormd en ja, de protestantse kerken zijn in tegenstelling tot de katholieke vaak alleen open als er een dienst is. Op zoek naar de andere kerktoren, ook die bleek dicht maar….. de stilte kapel bleek open. Veel kaarsjes en een mooi Maria beeldje, sfeervol en warm vonden sommigen maar anderen kregen associaties met een rouw kapel en gingen snel naar buiten.


 

 

 
 

We vervolgden onze ontdekkingsreis, gingen dan eens links dan weer rechts, soms leuke kleine steegjes in. We genoten van de prachtige gevels en huizen. Het was er wel erg stil en we zagen geen winkeltjes. Was wel een beetje afkicken. En toen stonden we bij de stadswal waar we natuurlijk op klommen om te genieten van het uitzicht over het water en even verder op de jachthaven. We liepen een eindje over de wal, gingen naar beneden en konden alleen onderlangs door een soort brandgang achter huizen weer terug lopen.

Maar daar kwamen we de voorzijde van “Kareltje” tegen, een restaurantje. Goede timing, we kregen zo langzamerhand wel weer dorst en honger. We liepen er om heen, bewonderden nog een kleurrijk boeiend beeld en vonden het terras van “Kareltje”. Met wat hulp van de serveerster hadden we samen een tafeltje waar we allemaal in de schaduw zaten. Onder het eten kwam de andere ober vertellen dat we ergens anders moesten gaan zitten want die ene stoel stond in de doorloop en dat mocht niet van de brandweer. Na wat heen en weer praten concludeerde hij dat die brandweer vandaag wel niet zou komen en mochten we blijven zitten. Het eten was erg lekker en Kareltje bleek de naam van de hond en op de bovenverdieping werd bier gebrouwen en de eigenaresse maakte likeuren en ook werden er iets van 20 verschillende jenevers gemaakt. We hebben toch maar geen proeverij gedaan, de dag was nog lang.

Na het eten vervolgden we onze zwerftocht en ontdekten een galerie van dezelfde man die het beeld bij Kareltje had gemaakt. Een prachtig mooi groot pand met kleurrijke kunst. We hebben even intensief rondgesnuffeld. En toen kwam de grote verrassing;  we kwamen opeens in een winkelstraat met veel leuke winkeltjes. Uiteraard ging het winkel in / winkel uit en konden niet altijd zonder iets te kopen de winkel weer uit. Een van ons zwichtte vanwege de temperatuur buiten voor een lekker warmewinterjas die door allen werd goed gekeurd.                                                                                                                           

De tijd vloog om en de gedachte aan het feit dat we ook weer naar huis moesten kwam bij ons op. Met de bus van half 4 terug naar Den Bosch waar we toch maar eerst weer even, om het af te leren, een terrasje pikten. De terug reis duurde iets langer dan strikt noodzakelijk, want door allerlei meldingen over wisselstoring stapten we niet in de Intercity Direct  maar bleven wachten op de trein die uit Venlo kwam en toen bleek in Rotterdam ook nog van alles vertraagd, maar gelukkig kwamen we heelhuids in Schiedam en had iedereen nog een tram/ bus of benenwagen naar huis. Het was een ontzettend leuke en gezellige dag en gelukkig niet te warm voor ons.