Dagje Delft
donderdag 26 juni 2014

Door Harm Stam

Met zijn achten haalden we nog net de sprinter van 10.07 naar Delft. Gewoontegetrouw eerst op zoek naar een leuke plek voor een bakje koffie, dat vonden we bij de bloemenmarkt. De koffie en voor sommigen het leuke, kleine gebakje erbij smaakte prima. Gestrekt gingen we van de Delftse straatjes genieten, een beetje doelloos kennelijk want vaak kwam de vraag welke kant we  nu op moesten. Een van ons wilde een kaarsje branden maar de Katholieke kerk van Maria en Jezus was gesloten, gelukkig was de kapel wel open. Daar waren velen in gebed verzonken zodat het bezoek bij een kaarsje  aansteken bleef. Oh ja, we wilden nog een kaart van Delft kopen voor Riet dus de Markt overgestoken en een kaart gevonden en alle prulletjes van Delfts blauw bekeken.  Zo langzamerhand maar de richting van Thuis ingeslagen. Al die oude pandjes en grachten blijven toch erg mooi.

We vonden Thuis terug en gelukkig was er voor ons allen plaats in de tuin waar de eigenaar ons verzekerde dat het wespenseizoen nog niet was begonnen. Het smaakte ons weer prima. Het eten had van Harm uit de pot betaald mogen worden maar we waren het er allemaal over eens dat we die pot liever in het najaar “opeten” met pannenkoeken in ‘t Hof als we er allemaal samen van kunnen genieten en als Riet weer mee kan.

Het volgende programma punt was de tocht met de rondvaartboot. We waren te laat voor die van 2 uur dus met omweg naar de rondvaartboot gelopen. Onderweg kwamen we langs een winkel met bijzondere kopjes en ander huishoudelijke zaken. We keken onze ogen ut, wat er allemaal voor aparts in de winkel was. Bijv. leuke “kussentjes” voor eieren. We vonden de afvaart plek van de boot. We hadden genoeg NS reductiekaartjes voor de boot – 2 voor de prijs van 1 – en dat scheelde aardig. Een van ons besloot om niet mee te varen maar naar huis te gaan en ging richting station.

We genoten van de vaartocht en om Delft vanaf het water te bekijken. Helaas was de geluidsinstallatie niet daverend en misten we een deel van de uitleg. Bovendien zaten sommige buitenlanders er door heen te kletsen (of vertaalden het verhaal voor hun vrienden?) Kortom, we misten vrij veel van de uitleg, maar genoten toch. Vanaf het water ziet een stad er toch anders uit dan vanaf de straat. We kregen ook nog de plek aangewezen waar Vermeer gewoond had en waar vandaan hij zijn “Gezicht op Delft” had geschilderd.

Na de vaartocht gingen er nog 2 naar huis, de overgebleven  5 gingen nog wat rond kijken en shoppen. We scoorden een mooie ketting en een lekkere huisbroek. Van al dat shoppen word je natuurlijk dorstig, bovendien hadden we ons wijntje nog niet gehad, dus een terrasje opgezocht en na de verse jus ingewisseld te hebben voor een versie zonder erin rond drijvende beestjes proosten we op een heerlijke dag.               Zonder de hoge trap te nemen vonden we de trein naar huis en kwamen rond 6 uur in Schiedam terug.

Sorry, geen foto’s van ons gezelschap. Ik had mijn foto toestel wel bij me, maar als ik ergens op pad ben vergeet ik meestal om foto’s te maken. Ik kijk niet rond met het idee wat een mooie foto zou opleveren, maar geniet van wat ik zie. (Sylvia)