TERUGBLIK  op uitstapje naar TILBURG-textielmuseum op donderdag 28 september  2017

De dag begint somber en het ziet er naar uit dat paraplu’s vandaag geen overbodige luxe zullen zijn.

 Even voor de klok van elven wandelen we het NS-station uit en vinden al snel een leuk stekje  voor een consumptie. Daarna blijkt het te spetteren en we besluiten om naar het station terug te gaan en ons met de stadsbus naar het Textielmuseum te laten brengen. Het is maar een kort ritje, we zitten echter wèl droog!

Even een korte omschrijving van het museum, zoals dat op internet is terug te vinden.

Het TextielMuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrikantenvilla en is sinds 1985 gehuisvest in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co., ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg. In mei 2008 heropende het museum na een grondige verbouwing. In 2017 werd de Museumprijs aan dit museum toegekend.

In de DamastWeverij van het museum zijn werkende  Jaquardweefgetouwen, een wasserij en tentoonstellingen te zien. In de ‘Wollendekenfabriek’ laat men met werkende machines zien hoe er vroeger geproduceerd werd. Hoe de mensen het werken in de textiel ervaren hebben, is te zien in een film. Ook is er een voormalige fabriekshal omgebouwd tot werkplaats. Met authentieke en moderne textielmachines worden daar thans moderne ontwerpen geproduceerd waarbij het publiek het gehele proces kan volgen.

   

   

Nadat we ons van toegangsbewijzen hebben voorzien gaan we gelijk door naar de expositiezalen 1 t/m 4, startend met een aantal exposities. Vervolgens het “textiellab”  waar we een groot aantal weefgetouwen in bedrijf aantreffen en ons blijkt dat ook hier de automatisering niet heeft stilgestaan. Begeleid door vakmensen ontdekken ook (internationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en jonge talenten de eindeloze mogelijkheden op het gebied van ambacht, garens en niet te vergeten computergestuurde technieken.

De gelegenheid tot het vinden van rust in de  (eigenlijk niet te verwaarlozen) bibliotheek laten we aan ons voorbij gaan.

Het is dik tijd voor de lunch en in het TextielCafé is nog een hoekje vrij waar we gezamenlijk kunnen aanschuiven.

De prijs/kwaliteitverhouding verdient een compliment...

Na de lunch zijn we weer lekker bijgetrokken en nu staan de dekenweverij, de wasserij en last but not least de TextielShop nog op ons programma.

Het is inmiddels weer droog met een steeds feller schijnend zonnetje. Mooi om nog even van een wandelingetje te genieten, waartoe we kiezen voor de kortste route naar het De Pont museum voor moderne kunst, waar vlak voor de entree een zes meter hoge spiegelsculptuur (Sky Mirror) van Anish Kapoor is geplaatst.

Hierna scheiden onze wegen. Twee leden kiezen voor naar huis gaan, de anderen willen nog wat kuieren, het Wilhelminapark zien ….. èn ….. van het zonnetje genieten.

Tot slot pakken we nog een terrasje en dan is het ook voor ons tijd om op huis aan te gaan.  We zien terug op een geslaagd dagje CLUB ACTIEF!