« Terug naar overzicht

Seniorenwelzijn Info 03 - augustus 2011 (07/11/2011)

Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie

nieuwsbrief augustus 2011

Van de redactie

In deze tweede INFO  ‘nieuwe stijl’ informatie  afkomstig uit de organisatie en artikelen die geschreven of geleverd zijn door de redactie van vrijwilligers. U wordt dus van twee kanten geïnformeerd: door vrijwilligers  van Seniorenwelzijn en door Seniorenwelzijn zelf.  Hij is bedoeld voor  collega-vrijwilligers, bezoekers van de ontmoetingscentra  en  overige senioren of belanghebbenden.  De INFO wordt verspreid onder de ontmoetingscentra  maar  niet verspreid in de wijk. Neemt u daarom eens een extra exemplaar mee om bij uw buren in de bus te doen. Ook is deze INFO digitaal te ontvangen.

 Om gezondheidsredenen stopt Wim van Zalingen als lid van de redactie. In de beginperiode een echte steun bij het bedenken van de opzet. Wim, dank je wel hiervoor! Wij wensen je het allerbeste!

Wilt u de nieuwsbrief INFO digitaal ontvangen? Tips of opmerkingen over de INFO? Mail naar info@seniorenwelzijn.nl. Binnenkort kunt  u zich aanmelden op de vernieuwde website van Seniorenwelzijn.


Marianne van Twist over de mogelijke fusie met Argos

Een win-win situatie

voor alle partijen

  
“Zeer hoopvol”, zo typeert directeur Marianne van Twist de toekomst van Seniorenwelzijn. Natuurlijk is ze niet blij met de huidige bezuinigingen. Maar ze zetten volgens haar wel aan tot creatief denken en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zoals een fusie met zorgaanbieder Argos. En voor de vrijwilligers en senioren verandert er helemaal niets. Sterker nog, het wordt eigenlijk alleen maar beter.
“Het sluiten van een ontmoetingcentrum is natuurlijk vreselijk”, vindt Van Twist. “Zeker als het centrum drukbezocht is en mensen het er naar hun zin hebben. Als we nu niets doen, is het onvermijdelijk dat in de toekomst het doek voor nog veel meer centra zal vallen. Dat willen we niet. Daarnaast weten senioren ook steeds beter wat ze willen en hoe ze dat voor elkaar krijgen. Hun wensen en eisen zijn hoger geworden en tegen de achtergrond van de huidige financiële vooruitzichten, kunnen we daar op termijn waarschijnlijk niet meer in voorzien. Hoe graag we ook willen, we kunnen die volgende stap niet zetten.”
Uitkristalliseren
Kortom, om het huidige kwaliteitsniveau nu en in de toekomst te kunnen blijven bieden, moest er iets veranderen. En zo begon de zoektocht naar een stevige partner met wie die volgende stap vol vertrouwen gezet kan worden. “Met zorgaanbieder Argos werken we al veel samen”, vertelt Van Twist. “Bijvoorbeeld in het organiseren van activiteiten met Erop Uit. Het lag dus voor de hand om ook met hen het gesprek aan te gaan. Wij zijn sterk op het gebied van welzijn en signaleren, zij zijn sterk in zorg. Dat vult elkaar aan. Wij hebben echter uiteraard met meerdere partijen gesproken.”
Er is nog een lange weg te gaan. De samenwerking moet zich nog verder uitkristalliseren, de drie gemeenten moeten nog akkoord gaan, maar tot nu toe lopen de gesprekken goed en hebben partijen er vertrouwen in. “Het voelt gewoon goed”, zegt Van Twist. “En dat is belangrijk. Begin 2012 hakken we de knoop door. Zoiets moet niet heel lang duren, dan hou je mensen alleen maar in onzekerheid.”

Leuke perspectieven

“Iedere verandering is eng”, vervolgt Van Twist. “Dat begrijp ik heel goed. Ik sta zelf ook niet te springen als mijn huis drastisch wordt verbouwd en ik daardoor wekenlang in de rommel zit. En natuurlijk weet ik vooraf niet hoe het eindresultaat zal zijn. Maar ik weet wel dat het onvermijdelijk is, omdat mijn dak al tijden lekt. Het is maar een voorbeeld, maar het geeft wel aan hoe we tegen deze ontwikkeling aan moeten kijken. Gelukkig zal er voor de vrijwilligers en de senioren helemaal niets veranderen. De fusie is voornamelijk bestuurlijk. Seniorenwelzijn blijft als aparte entiteit gewoon bestaan. Sterker nog, het wordt er alleen maar leuker en beter op.
En de senioren? Die kunnen elkaar blijven ontmoeten in de centra, nog meer leuke activiteiten ondernemen en langer zelfstandig blijven. Want daar is het ons uiteindelijk om te doen, toch? Kortom, een win-win situatie voor alle partijen.”TALENTEN IN BEELD

En daar hoort u ook bij! Ruim tweehonderd collega-vrijwilligers  van u zijn gefotografeerd in kader van het Europees Jaar van de Vrijwilligers. Maar dan missen we nog ruim tweehonderd vrijwilligers, waaronder u! De foto’s zijn bedoeld voor de expositie op 16 november aanstaande in de Grote Kerk in Vlaardingen. Daarbij  worden de foto’s gepubliceerd in een fotoboek vol met talenten. Dat doen we uiteraard met een vooropgezet doel.  Wij hopen, dat bij het zien van zoveel talent,  anderen te motiveren ook vrijwilligerswerk te gaan doen. En dat is nodig, heel hard nodig.  Wij zijn dus ook op zoek naar u! Wij kunnen altijd op u rekenen, nu toch ook? We zijn 14 september op drie verschillende buiten- locaties aanwezig; u kunt zelf bepalen welke locatie u het beste uitkomt. Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan met Irna Pleyte, telefoon 010 -248 68 88. Uw vraag mailen is ook mogelijk: info@seniorenwelzijn. Namens alle vrijwilligers – die al op een groepsfoto – staan: dank u wel! FINALE OPNAMEDAG OP 14 SEPTEMBER 10.00 uur Maassluis, locatie Veerstraat 11.00 uur Vlaardingen, locatie In ’t Hof (bij de houten brug) 12.00 uur Schiedam, KorenbeursComputercursus in OC de 5 Molens gestart

 door Henny Wit

Er zijn diverse redenen te noemen om kennis te maken met de computer zegt Rob van Tiel, de vrijwilliger die via Seniorenwelzijn graag de kennis van de computer overdraagt.

Het is jammer dat vele senioren er nog met een boog omheen lopen. Uiteindelijk is 100 jaar geleden de telefoon geïntroduceerd en die zouden we nu ook geen van allen willen missen. En hoe griezelig was de pinautomaat niet? Je moet vooral niet bang zijn zegt Rob, als je vastloopt zet je hem gewoon uit en begin je opnieuw. Bovendien zou je bijv. lid kunnen worden van seniorenweb waar je zowel telefonisch als aan huis hulp kunt krijgen. Rob is zelf ook adviseur en bovendien heeft hij de ontwikkeling van de computer meegemaakt en daar 44 jaar ervaring in opgedaan.

De cursus is voor mensen die nog niet achter de pc hebben gezeten en die zelfs nog geen pc hebben, voor diegenen die wel een computer hebben maar niet weten hoe ze verder moeten en die graag willen mailen met familie en kleinkinderen.

De eerste sessie ( 3 x 2 uur ) laat je zien dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Je begint met eenvoudige handelingen achter de computer en leert om te gaan met de muis en het toetsenbord. Kosten € 30,- en als je een Rotterdam pas hebt zijn de kosten € 19,50

In de  aansluitende tweede sessie ( weer 3 x 2 uur ) leer je mailen en nog meer zoeken (surfen) op internet.

Informatie of aanmelding : Seniorenwelzijn, telefoon 010-2486888Burenhulp, dat doe je toch?

Van Henny Wit

Zijn wij niet opgevoed in een tijd dat het gewoon was dat als de buurman ziek was dat je dan even polshoogte nam. En als iemand in de omgeving een beroep op je deed om b.v. een lamp te verwisselen of een boodschap te doen, dat je daar aandacht aan besteedde? Zonder daarvoor betaald te worden? Ja, dat zijn wij, maar door de toename van presteren, werken, vakantie houden en feestjes bijwonen schijnen dergelijke acties toch op de achtergrond te raken.
Wat leuk nu dat initiatief van Seniorenwelzijn om dat maar weer eens in het leven te roepen. Niet de wekelijkse of dagelijkse hulp maar zomaar eens één keertje je hulp aanbieden.
In de Babberspolder heeft de eerste senior met een hulpvraag zich gemeld. Drie anderen hebben hulp aangeboden. Wat leuk hé en als die ontwikkeling zo doorgaat hebben we straks meer aanbod dan vraag, dat zou uniek zijn. De klusjes zijn zo divers dat er vast voor u ook wat bijzit. Denk maar eens aan een wandeling met een hulpbehoevende. Of met een alleenstaande naar een theater of bioscoop, een doktersbezoek.
Heeft U interesse, ook als u buiten Vlaardingen woont? Neem contact op met Arianne Bosgieter  tel. 010-4346013 of mail naar burenhulp@seniorenwelzijn.nlKOERSBALCLUB

DE VIER WIEKEN

 door Harm Stam


Eindelijk is het er dan toch van gekomen. Ik mag een middagje meelopen met koersballen in OC de 5 Molens. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik wel eens een paar minuten heb staan kijken en daarbij het spel in gedachte  al als oersaai heb afgedaan. Hoe kan een mens zich vergissen!
Eén van de spelers merkt op dat het echt geen spel voor simpele oudjes is.  Een ander valt haar bij en zegt dat koersbal  door iedereen kan worden gespeeld,  mannen en vrouwen, jong en oud. Je hoeft er niet super fit of sterk voor te zijn, maar je moet het spel wel aanvoelen.
De leidster, vrijwilligster mevrouw Ria v.d. Berg, legt uit dat koersbal in de jaren tachtig van de vorige eeuw uit Australië is overgewaaid en wat de algemene spelregels zijn.  Een speciale mat (het speelveld), 4 zwarte en 4 bruine ballen met een jack (een klein wit balletje)en een set hengels, meer attributen zijn niet nodig. Handicap is dat  bij de ballen het zwaarte punt niet in het midden ligt, waardoor de bal een kromme loop krijgt.
Voorop staat het plezier:  samen iets leuks doen. Maar goed koersbal spelen vergt wel degelijk inzet en doorzettingsvermogen.  
Wilt u de sfeer ook eens proeven? Koersbal wordt gespeeld op maandag- en dinsdagmiddag vanaf half twee.  Op dinsdagmiddag wordt u, door de huidige 12 leden, met open armen ontvangen en in de club opgenomen.
Adres: OC de 5 Molens, Nieuwe Damlaan 818 in SchiedamAls er wat te doen is,

kunnen ze me erbij halen,

nu weer de Yalp

Een interview met Gerda van Zellem en Miranda Geervliet

door Jan Buijsse

Schiedam heeft nu ook een beweegtoestel, de Yalp. Vreemde naam? Niet als je het omdraait: dan wordt het play. En dat is ook de bedoeling. Dat weten Miranda Geervliet, ouderenwerker en Gerda van Zellem, vrijwilliger. Als het weer het toelaat gaat Gerda met een aantal senioren naar buiten om te oefenen op het apparaat.
Miranda zegt erover:’ In Spanje zijn er al meer dan 800 geplaatst. En ook in Rotterdam staan er een paar. Daar heb ik ook geleerd hoe je ermee om moet gaan. En dat geef ik dan weer door aan de vrijwilligers, zoals Gerda.’
Vrijwilliger Gerda helpt de mensen samen met Josien bij het gebruik van het apparaat. Ze wil ook nog even kwijt dat ze nog veel meer doet: ‘Ik geef gymnastiekles, een sjoelavond, af en toe een filmmiddag, het maandelijkse uitje. Als er wat te doen is, kunnen ze me erbij halen.’
Intussen doen er regelmatig zo tussen de 15 en 20 mensen mee. ‘Het is wel even een drempel die de mensen over moeten,’ aldus Miranda. ‘De mensen voelen zich op hun kindertijd teruggeworpen. Maar in het buitenland zie je zo vaak dat mensen buiten bezig zijn. Kijk maar in China.’
De Yalp, een initiatief van de gemeente Schiedam en Sport en Recreatie, is bedoeld voor senioren, maar intussen weten de kinderen uit de buurt hem ook te vinden. ‘En dat is prima,’ vindt Miranda.
Het is nog niet bekend wat de resultaten zijn; het apparaat is pas in april geplaatst. Miranda weet wel dat in Maassluis, waar een soortgelijk apparaat staat, de belangstelling erg groot is: ‘De mensen staan te dringen om erop te mogen.’
Het toestel bevindt zich vlakbij Seniorenwelzijn in het gebouw van SWS, Dwarsstraat 42, Schiedam.


In gesprek met Gerda Steijer (69)

In het begin dacht ik:

'al die oude mensen, wat

moet ik daar mee?'

Na het overlijden van haar man zocht Gerda iets om haar zinnen te verzetten. Tijdens het Nordic Walking vertelde een vriendin over haar vrijwilligerswerk voor  Seniorenwelzijn. Gerda was meteen verkocht. Inmiddels heeft ze drie ‘banen’.

Wat vindt u het leukste aan uw werk? ‘Ik doe signalerend huisbezoek, ik ben actief op de visiteclub én ik help mensen met de thuisadministratie. Sommige mensen vertellen hun hele levensloop, andere zijn gewoon blij dat ze even samen koffie kunnen drinken.  Het leuke van dit werk is dat ik met zo veel verschillende mensen in aanraking kom. Natuurlijk zitten er oude zeurpieten tussen. Maar er zijn ook een heleboel ouderen nog heel levenslustig in het leven staan. Dat vind ik mooi om te zien.’
Wat brengt het vrijwilligerswerk u? ‘Het is geweldig om mensen echt te kunnen helpen. Bijvoorbeeld door ze te wijzen op allerlei regelingen en voorzieningen waar ze recht op hebben. Daar worden mensen blij van en dat geeft mij voldoening. De visiteclub is voor mij één groot feest. Ik ben zelf natuurlijk ook alleen en ik zit eigenlijk heel dicht tegen de doelgroep aan, haha! Dan is het gewoon ontzettend gezellig om op zo’n manier onder de mensen te zijn.’
Welke kennis, vaardigheden en talenten kunt u kwijt in het uitvoeren van uw taak? ‘Ik was vroeger pedicure. Later werkte ik in een boekhandel. In beide beroepen had ik veel met mensen te maken en daar ligt denk ik ook mijn kracht. Ik pas me makkelijk aan en weet snel wat voor vlees ik in de kuip heb. Verder zegt mijn dochter altijd dat ik goed kan organiseren en dat ik lekker praktisch ben ingesteld. In dit werk kan dat best handig zijn. Hoewel sommige mensen me af en toe wat te recht door zee vinden.’
Heeft u tips voor nieuwe/potentiële vrijwilligers? ‘Als je iets wilt doen in het vrijwilligerswerk, meld je dan gewoon aan bij Seniorenwelzijn. Er is altijd wel iets dat bij je past. Seniorenwelzijn biedt goede ondersteuning en laat vrijwilligers echt hun eigen talenten ontwikkelen.’

Wordt ook vrijwilliger!
Neem contact op met de ouderenwerker of ouderenadviseur in het ontmoetingscentrum of bel 010 248 68 88. De actuele vacatures vindt u op  www.seniorenwelzijn.nl.MEER DAN HANDEN AWARD

door Harm Stam

voor verbindingen, passie, innovatie en

competentieEuropees jaar van het


vrijwilligerswerk 2011

Het is druk op het feestterrein aan de Maasboulevard in Schiedam, wanneer op zondagmiddag 26 juni de genomineerden voor de vier categorieën op het grote podium aan het publiek worden gepresenteerd.
Seniorenwelzijn heeft een award  gewonnen in de categorie verbindingen. De Award is overhandigd aan Tiny van Hengst op grond van de volgende motivering:
“Vanaf 1965 zorgen vrijwilligers voor ontmoeting, zowel individueel als van groepen. Zij laten verschillende culturen met elkaar kennismaken en matchen jong en oud. Zij organiseren zelf activiteiten aan de hand van de vraag uit de wijk en creëren netwerken om gezamenlijk activiteiten op te zetten. Ook zijn zij een schakel naar de kwetsbare ouderen. Er zijn nu zo’n 175 vrijwilligers in Schiedam.”
Dat de vertegenwoordigers van Seniorenwelzijn bijna letterlijk een gat in de lucht sprongen behoeft geen betoog.  Ook een herinneringstegel wordt met veel bewondering bekeken.


Korte berichten

·         U kunt het vrijwilligerswerk een gezicht geven; kom naar de laatste opnamedag Groepsportretten op 14 september

·         Wij werken aan een  INFO Kersteditie ; wij zoeken vrijwilligers die een interview willen geven over hun ervaring  als vrijwilliger bij Seniorenwelzijn. Mail naar abreevoort@seniorenwelzijn of bel Anita op  010 – 248 68 88

 

Senioren Welzijn
Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

Postadres:
Postbus 925, 3100 AX Schiedam

Bezoekadres:
Burg. Honnerlage Gretelaan 57, 3119 BA Schiedam
tel: (010) 248 68 88
fax: (010) 427 19 87

info@seniorenwelzijn.nl
www.seniorenwelzijn.nl


Eindredactie: Magrande Communicatie B.V. Rotterdam

Wilt u uw adres wijzigen? klik hier, of uitschrijven? klik hier
Deze mailing is verstuurd met online-mailinglist

« Terug naar overzicht