« Terug naar overzicht

Nieuwsbrief december 2013 (19/12/2013)

Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie

Nieuwsbrief December 2013

Voorwoord
door Marianne van Twist

Toen ik jong was, lang, lang geleden hoorde ik de senioren om mij heen vaak zeggen: wat gaat de tijd toch snel, alweer bijna een jaar voorbij. Komt het omdat ik niet meer jong ben, dat ik dat nu ook ervaar, want het afscheid van 2013 komt er aan.
Het is een beetje een verdrietig afscheid van 2013. Seniorenwelzijn moest twee ontmoetingscentra sluiten vanwege de bezuinigingen. In Schiedam de Woudhoek in de Heijermansflat en in Vlaardingen
Ontmoetingscentrum West in De Valkenhof.
Voor iedereen heel moeilijke beslissingen. Zeker voor de bezoekers en vrijwilligers. Maar ook de medewerkers van Seniorenwelzijn ervaren dit als moeilijke en verdrietige momenten. Wij kennen onze bezoekers en vrijwilligers, weten soms veel over hun leven, maar weten en ervaren als werkers, dat er geen andere weg is.
Wim Sonneveld zong het al: ‘De nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek’.
Maar, tegelijkertijd gebeuren er dan toch veel positieve dingen.En veel om trots op te zijn. Trots op de bezoekers en vrijwilligers van Ontmoetingcentrum West, die ondanks de tegenslag het bijltje er niet bij neerlegden en andere mogelijkheden actief gingen onderzoeken. Die zich niet afsloten voor het nieuwe, maar vol goede moed de toekomst aangaan. Waardoor, weliswaar in andere ruimtes, maar alle activiteiten toch kunnen doorgaan. En bijna alle vrijwilligers vrijwilliger blijven. Tegenwoordig noemen ze dat ‘Burgerkracht’.
Nou, de bezoekers en vrijwilligers van Ontmoetings-centrum West wisten dat al lang en bewijzen het in de praktijk.
In de Woudhoek ging het weer even anders. Maar ook een resultaat waar ze trots op mogen zijn. Actieve vrijwilligers uit de wijk besloten in samenwerking met Wijkzaken van de gemeente Schiedam om het centrum over te nemen en er een wijkcentrum Nieuwe Stijl van te maken: Wijkcentrum de Brug. De bezoekers en vrijwilligers blijven op hun vertrouwde ontmoetingsplek welkom. Heel fijn.
Seniorenwelzijn zal in 2014 haar welzijnstaken blijven uitvoeren.
Ouderenwerkers en ouderenadviseurs blijven ondersteuning, begeleiding en advies geven aan vrijwilligers en individuele senioren. Niet meer altijd vanuit onze ‘eigen huizen’/ontmoetingscentra, maar op alle plaatsen waar dat nodig is en gevraagd wordt. Dat maakt me wat minder melancholiek en geeft vertrouwen in de onzekere toekomst en veel, heel veel energie voor 2014.
Diezelfde energie wens ik ook u van harte voor 2014

Wist u dat ….

• de website het doornemen meer dan waard is?
• de ontmoetingscentra open staan voor bewoners van zowel Maassluis, Vlaardingen als Schiedam?
• er nog kan worden ingeschreven voor vrijwel alle activiteiten?
• nu de winter weer voor de deur staat, een hete kop koffie/thee extra lekker smaakt?
• snertweer om erwtensoep vraagt?
• dit de laatste INFO van 2013 is?
• al uw ideeën en suggesties
• altijd welkom zijn?


Seniorenwelzijn naar Zaanse Schans en Volendam
door Henk Hartendorp

Op 9 juli stapten 57 gasten van Seniorenwelzijn uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam in een bus van Ringelberg voor een ‘dagje uit’ naar de Zaanse Schans en Volendam. Keurig op tijd op de verschillende vertrekpunten reed de bus van Ringelberg voor om in een vlotte rit richting Noord-Holland te toeren. En wat hadden we het weer mee, zeg!

Op de eerste bestemming stond een heerlijke punt appeltaart klaar en werd koffie geschonken. Daarna kon eenieder rustig (of gehaast al naar zijn aard) een uurtje de benen strekken. En juist door het mooie weer lag het er allemaal prachtig bij. Er is een hoop gefotografeerd daar. Door alle vreemde talen die je om je heen hoort, waan je je in het buitenland. Je kunt daar als je alles wilt bekijken wel een dag zoet brengen, maar dat zat er voor ons niet in. Volendam wachtte!
Dat deel van het bezoek werd aangevangen met een warme lunch, of diner zo u wilt.
Lekkere soep vooraf, groente en aardappeltjes, patatjes natuurlijk en een ietwat te hard gebakken schnitzel. Maar daar kregen we de drankjes gratis voor. En het ijs na was heerlijk!
Vanuit het restaurant was het een paar minuten lopen naar ‘hartje Volendam’. Ontspanning op eigen gelegenheid voor een anderhalf uur, waar iedereen graag en goed gebruik van maakte. Foto’s, een terrasje, paling kopen; ‘t was zo weer vier uur, het tijdstip om de teugtocht te aanvaarden. Een valpartij bracht even schrik teweeg, maar ‘t liep op een schram na gelukkig goed af.
Een rustige terugreis zonder al te lange files (behalve dan op de A13) bracht ons om zes uur weer in Schiedam, kwart over zes in Vlaardingen en bijna zeven uur in Maassluis.
Dankzij iedereen en een fijne chauffeur van Ringelberg en heerlijk weer een dag om lang aan te blijven denken!

Voor u gelezen

Ouderen op het ijs

Het begrip ‘ouderen’ is eigenlijk een beetje vervelend begrip. Want als je je fit voelt, sportief bent en lekker actief, dan kan een persoon van boven de 50 of 60 beter of langer schaatsen dan menig ‘niet-oudere’.
In het hokje van ouderen gestopt worden is niet leuk. Toch hebben mensen met een hogere leeftijd enkele nadelen ten opzichte van jongere schaatsers. Zo kan door brozere botten de breukkans groter zijn. Dat is zeker wel iets om rekening mee te houden. Verder is het zo dat stijfheid een rol kan gaan spelen. Maar dit is relatief. Want de oudere die de tijd heeft om dagelijks lekker te bewegen zal beter beslagen ten ijs komen dan menig jongere.
Wat zijn toch handige tips voor ouderen op de schaats:
- zorg voor dagelijkse beweging;
- ga regelmatig schaatsen op een kunstijsbaan;
- ga goed gevoed het ijs op;
- gebruik beschermende materialen voor hoofd en eventueel heupen;
- zorg voor extra droge kleren voor na afloop;
- rijd een rustig tempo en laat u door niemand opjagen;
- luister altijd naar uw lichaam: voelt u u anders dan anders, doe dan rustig aan;
- ga nooit alleen schaatsen;
- laat anderen weten waar u bent;
- wees niet zuinig en zorg voor scherpe schaatsen (uitglijden en vallen is veel duurder).

Bron: Natuurijswijzer.nl

Week tegen Eenzaamheid
door Jan Buijsse

De Week tegen Eenzaamheid in Maassluis werd geopend met een diner bereid door Frank van der Plas, directeur MaasDelta, Robert van der Krogt, directeur Stichting Onder Een Dak (Stoed) en Pieter Kromdijk, wethouder van de gemeente Maassluis.
In Buurtcentrum De Hooftzaak deden de heren hun uiterste best voor de 45 deelnemers. Een van de vaste koks van het buurtcentrum, Anneke Schlarman, had al een groot deel voorbereid en zorgde ervoor dat het goed ging in de keuken. Het werd een gezellige, sfeervolle avond met een gemêleerd publiek.
Diverse organisaties werkten mee aan deze Week tegen Eenzaamheid en het werd een succes. Op verschillende locaties werden maaltijden geserveerd en vaak werd het maximum aantal deelnemers bereikt. Naar schatting deden zich in totaal 300 mensen te goed aan de gastvrije maaltijden. Het varieerde van lunch tot Captain’s Dinner. Dit Dinner werd gekookt door jongeren bij InBlik en was gratis.
Onder de aanwezigen bij de diverse maaltijden waren mensen die normaal niet in een ontmoetingscentrum komen. Door het succes van deze week wordt gedacht om dergelijke maaltijden vaker op deze manier te organiseren.

De week tegen eenzaamheid werd mogelijk gemaakt door, de gemeente Maassluis, Seniorenwelzijn, Stoed, MaasDelta Maassluis, Servicepunt VraagRaak, Argoszorggroep, Openbare Basisschool De Westhoek, Vluchtelingenwerk Maassluis, InBlik, Steunpunt Mantelzorg NWN, ASVZ, en vele vrijwilligers.

Verhuizingen

In deze INFO is er iets meer ruimte gereserveerd voor mij, Marianne van Twist, om met u, de vrijwilliger, een aantal zaken te delen. Ik hoop dat U daar begrip voor heeft en ik dank de redactie hiervoor.

Verhuizen - BHG
Na 16 jaar BHG-laan vertrekken we. Inderdaad, ons bekende en beruchte kantoor aan de BHG-laan gaat dicht. Zoals U weet is er sinds 1 januari 2012 sprake van een bestuurlijke fusie Seniorenwelzijn/Argos Zorg-groep. Mede hierdoor is het mogelijk voor Seniorenwelzijn, om in de Bedrijfsvoering te be-
zuinigen. Bedrijfsvoering betekend kortweg: al het werk dat gedaan moet worden om voor welzijn de dingen te doen, die wij moeten doen. Bedrijfsvoering voert uit: boekhouding, personele administratie, klantenadministratie, telefoonbemensing, automatisering. Een kantoor dus. Niet groot, maar het moet er wel zijn. Op de locatie van DrieMaasStede, van de Argos Zorggroep, Voorberghlaan 35, 3123 AX Schiedam, is ruimte gevonden op de vierde verdieping. Deze ruimte is goedkoper en dus gaan wij per 1 januari verhuizen. Voor U verandert er behalve het kantooradres niets. U zult er ook niet veel van merken, maar soms komen er vrijwilligers naar het kantoor, om te vergaderen of wat dan ook.
Het enige vervelende is, dat we vanaf 27 december tot 2 januari moeilijk bereikbaar zijn.

Verhuizen – Zuid
De activiteiten van Zuid worden tijdelijk verplaatst naar de Leliestraat 10, alwaar u hartelijk welkom bent vanaf 2 december 2013.
De bezoekers en vrijwilligers uit Ontmoetingscentrum Zuid, de Dwarsstraat, gaan ook verhuizen. Per 1 december a.s. verlaat Seniorenwelzijn deze locatie. We gaan naar de Hof in Zuid, het centrum dat prachtig verbouwd gaat worden naast ons oude verblijf aan de Oude Maasstraat. De verbouwing is naar ver-wachting gereed op 1 april a.s.

Kerngroep gaat onmoetingscentra nieuw leven in blazen

Om er voor te zorgen dat de ontmoetingscentra grotere aantrekkingskracht krijgen om door de (kwetsbare) senioren meer bezocht te worden is een Kerngroep opgezet. Deze groep bestaat uit Willy de Groot, Anneke Tobbe, Yvonne van Steijn en Cobine Lenos. Onder leiding van ouderenwerker Tiny Groeneweg zijn ze aan de slag gegaan.
De Kerngroep heeft, kortweg, tot doel om de centra nieuw leven in te blazen en met name in de daluren, de dagdelen met weinig bezoekers, voor nieuwe activiteiten te zorgen. Ook wil de Kerngroep informatie inwinnen bij bezoekers en vrijwilligers over hun ideeën hierbij. Tevens wordt gekeken naar de uitstraling en aankleding van de centra. Voorstellen kunnen dan worden gedaan om deze zodanig te veranderen dat bezoekers zich meer thuis voelen.
Periodiek zal de Kerngroep voor de vrijwilligers een samenvatting maken over de stand van zaken.
Mochten er nog vragen zijn, voel je dan vrij om ze aan Tiny, Willy, Anneke, Cobine of Yvonne te stellen. Ze zijn er voor jullie.

Ik voel me jong...
door Harm Stam

Op de achtste etage van de Stricklede seniorenflat ben ik te gast bij mevrouw Van Luyk. Ondanks haar 88 jaar staat zij nog volop in het leven. Onder het genot van een mok koffie en met een geweldig uitzicht over Schiedam met op de achtergrond de hoogbouw van Rotterdam, mag ik voor INFO een paar vragen stellen.

Wilt u iets over uzelf vertellen?
Nou, ik heb een druk leven achter me. Als telg uit een gezin met zes kinderen was er altijd wel een karweitje te doen. Daarnaast was (en ben) ik dol op gymnastiek en dansen. Na mijn huwelijk heb ik, naast de opvoeding van drie kinderen, vrijwilligerswerk gedaan voor onder meer de gymnastiekvereniging ODO en als medeoprichter van het latere Juliana. Met plezier denk ik ook terug aan mijn tijd bij de Acrobatengroep ‘De Stuwers’. Ook voor de sportverenigingen van de kinderen heb ik tijd vrijgemaakt. Sporten doe ik nog steeds. Ik voel me jong, al word ik wat strammer.

Wanneer en hoe kwam u in aanraking met Seniorenwelzijn?
Even kijken; ik woon hier nu 18 jaar en kwam daarvoor al een paar jaar in het ontmoetingscentrum. Ik was alleen, de kinderen de deur uit en dan ga je contact zoeken. Thuis zitten met een handwerkje is nu eenmaal niets voor mij. Zowel in de Van Beethovenflat als de Molens ben ik kind aan huis.

Aan welke activiteiten doet u zoal mee?
Dansen, donderdagavond-maaltijden en eenmalige activiteiten in de Van Beethoven-flat. In de Molens sla ik in feite weinig over. Mag ik naast gym, koersbal, bingo en de lunches, de altijd gezellige koffie op zondagmorgen aanstippen?

Hebben de ontmoetingscentra in deze tijd nog bestaansrecht?
Natuurlijk. Ik begrijp heus wel dat de centra duur zijn en dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Kijk je echter naar de resultaten van dat wat ik al heb opgesomd, dan begrijp je dat het sluiten van centra als een ramp zal worden ervaren. Waar vind je zoveel mogelijkheden tegen een geringe eigen bijdrage en vaak zelfs gratis?

Wat zou u beter willen?
In de Molens is de familietafel verplaatst. Zeker voor de dames van Stricklede is dit jammer. Ik pleit dan ook voor terugplaatsing naar de oude plaats. Bij bepaalde activiteiten, zoals bingo, mogen van mij best ook kleinkinderen worden meegenomen. Verder zou ik ontzettend graag ‘nieuwe gezichten’ zien, zowel onder de gasten als bij de vrijwilligers. Thuisblijvers weten echt niet wat ze zichzelf te kort doen.

Hebt u tot slot nog een Kerstboodschap of nieuwjaarswens?
Sta even stil bij de momenten van vreugde en verdriet en geniet van de Kerstsfeer. Gezondheid en levensvreugde is mijn wens voor alle mensen van goede wil.
Mevrouw Van Luyk fijn dat u aan dit gesprek heeft willen meewerken.

Senioren Welzijn
Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

Postadres:
Postbus 925, 3100 AX Schiedam

Bezoekadres:
Burg. Honnerlage Gretelaan 57, 3119 BA Schiedam
tel: (010) 248 68 88
fax: (010) 427 19 87

info@seniorenwelzijn.nl
www.seniorenwelzijn.nl
Wilt u uw adres wijzigen? klik hier, of uitschrijven? klik hier
Deze mailing is verstuurd met online-mailinglist

« Terug naar overzicht