nieuwsbrief nr. 5 - december 2011

 

Expositie  ‘Talent  In Beeld’ 16 november


Wat leuk, wat leuk, wat leuk


Zo zou ik de expositie en het feest  voor de vrijwilligers van afgelopen 16 november  willen loven.
Ik heb genoten van de diversiteit van de avond. Voor elk wat wils. Klassieke en moderne muziek, sprekers van diverse pluimage.  Een hapje en een drankje  en natuurlijk de mooie prijzen van de tombola en een slordig aangeklede Sinterklaas vrolijkte  de boel nog eens extra op.
Seniorenwelzijn eert zijn vrijwilligers en dat wordt zeker , zoals ik de sfeer proefde, gewaardeerd door velen.

Dank jullie wel professionals. De ontvangst was hartelijk, de organisatie in goede handen en de fototentoonstelling verdient zeer zeker een pluim.
Dank jullie wel!

Hennny Wit, voorzitter redactie INFO en vrijwilligster Huisbezoekenproject

 
    


MARIANNE, directeur Seniorenwelzijn

Een terugblik op het feest van 16 november. Voor mij: hartverwarmend, ik kreeg het er letterlijk warm van in de prachtige maar koude kerk. We hebben het bij Seniorenwelzijn met liefde georganiseerd, omdat de vrijwilligers het waard zijn. Het gastenboek telde 218 vrijwilligers.  Maar, voor dit jaar zijn we nog niet uitgefeest. Zoals elk jaar in deze donkere, korte dagen, is er een kerstfeest voor de vrijwilligers gepland:
Schiedam, 13 december in de Woudhoek
Maassluis, 14 december in de Vliet
Vlaardingen, 16 december in OC West/de Valkenhof
Het is goed om elkaar in de maand december, die voor velen toch een moeilijke maand is, vaak te ontmoeten. Dat verwarmt ons. Laten we ook denken aan diegenen die alleen zijn en ons om hen bekommeren.
Ik wens een ieder het beste voor het komende jaar met goede gezondheid, welzijn en welbevinden.


Tot ziens in 2012.

 

In gesprek met Henny Wit, 

voorzitter redactie INFO en vrijwilligerster

huisbezoeken


In het eerste jaar van haar AOW - na 40 jaar werkzaam te zijn geweest als verpleegkundige en arbeidshygiënist in de zorgsector -  ging ze samen met haar man Koos van een lange vakantie genieten. Na een jaar  genieten van de  vrijheid  kwam  het idee vrijwilligerswerk  te gaan doen. De uitnodiging van Seniorenwelzijn  om mee te doen aan het huisbezoekproject van senioren in Schiedam sprak haar aan. Nu na vijf jaar maakt zij de balans op.


Wat boeit haar in het vrijwilligerswerk?
Ze heeft  altijd een zwak gehad voor de ouderen. Mensen met ervaring, mensen die een leven achter de rug hebben en graag hun verhaal  vertellen.
Waarom huisbezoeken en geen vrijwilligerswerk in een Ontmoetingscentrum?                                    “ “Het leuke is de vrijheid van dit werk. Je plant in overleg met de ouderen wanneer het hen en jou uitkomt om op bezoek te gaan.  Bovendien is het gezond want dat doe ik allemaal op de fiets en als het zo uitkomt ook buiten mijn eigen woonwijk. En na vijf jaar zeg ik nog altijd: ja  leuk, gezellig en zeer afwisselend.”
Wat is het doel van dit project?
Enerzijds preventie: Het vergroten van de zelfredzaamheid en het   bevorderen van het gebruik maken van de WMO voorzieningen. Anderzijds leveren de bezoeken  voor de Gemeente en Seniorenwelzijn signalen op die gebruikt worden bij het op of bijstellen van (nieuw) beleid. Vorig jaar was de doelgroep tachtigjarige en dit jaar vijfenzeventigjarige.
Kom je wel eens iets bijzonders tegen?
“Ja hoor. Zo kwam ik bij een oudere dame die op de begane grond woonde en sinds haar man was overleden geen krant meer had weggegooid. Zodoende had zij alleen een stoeltje vrij voor haar zelf om te zitten. Ik zat op de kranten. Natuurlijk is toen Seniorenwelzijn en maatschappelijk werk ingeschakeld om haar uit de rommel te halen.”
Wat maakt het verschil?
“Het is belangrijk dat we de mensen bij de huisbezoeken attent kunnen maken  op voorzieningen die het leven wat makkelijker kunnen maken. Ook eenzaamheid komt voor. Als je ouder wordt, je sociale kringetje wat kleiner wordt, je mobiliteit wat minder is, is soms een plekje achter de geranium het lot. En dan biedt Seniorenwelzijn toch wel  uitkomst”.
Heb je nog een Kerstboodschap?
“Ik las zojuist een boekje van Coot van Doesburgh en dit zou ik als Kerstboodschap door willen geven:
Sta stil bij de fragmenten die er werkelijk toe doen. Klein- en grootgeluksmomenten van elk jaar en elk seizoen . Neem de tijd om te genieten, geef ook aandacht aan de pijn. Tranen zijn om te genieten en daarna weer sterk te zijn.”

"Allemaal hele fijne feestdagen, maar vooral gezondheid

toegewenst.”

Door Harm Stam

In gesprek met mevrouw Zuidgeest (90)


Trouw bezoekster en deelneemster aan verschillende activiteiten in Oc  De 5Molens in Schiedam.


Fijn dat U dit gesprek wilt voeren, mag ik vragen iets over uzelf te vertellen?
Zeker. Na mijn algemene vorming heb ik, in wat je nu het leerlingenstelsel noemt, een opleiding tot coupeuse gevolgd. Daarna ben ik bij drukkerij Roelant in Schiedam gaan werken in een administratieve/controle functie. Na in 1943 te zijn getrouwd heb ik me geheel gewijd aan mijn taken als huisvrouw en moeder.
Wanneer bent u met het ouderenwerk in aanraking gekomen?
Dat is ruim 17 jaar geleden toen ik naar deze Seniorenflat ben verhuisd. Deze flat had  toen een directe doorgang naar het -inmiddels door nieuwbouw vervangen- ontmoetingscentrum De 4 Molens. De 4 Molens hoorde bij ons en wij bij De 4 Molens, zo voelden wij dat.
Nu hebben we dus De 5 Molens en dat is even wennen geweest. De corridor is weggevallen en het nieuwe complex moest nog sfeer krijgen.
Aan welke activiteiten neemt u nu deel en doet u dat al lange tijd?
Eigenlijk teveel om op te noemen. Direct na de kennismaking heb ik me opgegeven voor koersbal en gymnastiek en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Verder mag ik de maandelijkse lunch en de vele contactmiddagen niet vergeten. Groot respect heb ik voor de vrijwilligers, die zich het vuur uit de sloffen lopen.
Veel senioren hebben last van drempelvrees. Kunt u een tip geven  zodat ook zij de weg naar een ontmoetingscentrum vinden?
Nee. Heel veel senioren klagen over vereenzaming, maar als je vraagt eens naar Seniorenwelzijn mee te komen, geven ze niet thuis. ’t Is moeilijk en ik weet ook geen oplossing.
U hebt al heel veel vrijwilligers meegemaakt. Kunt u iets zeggen over hun inzet?
Zoals ik al heb gezegd, heb ik grote bewondering voor vrijwilligers en die van De 5 Molens in het bijzonder.
De feestdagen staan weer voor de deur. Hebt U nog een boodschap of speciale wens?
Oei, dat is zó veel. Natuurlijk een Goede Kerst. Voor het nieuwe jaar hoop ik dat de ouderen alles doen om eenzaamheid te voorkomen of te doorbreken. Ik wens iedereen geluk en een goede gezondheid. Tja, mijn wens is dat de huidige Eurocrisis soepel wordt opgelost.
Mevrouw Zuidgeest, ik mag u hartelijk danken voor dit prettige gesprek.

Door Jan Buijsse

Riet Knierim

Enthousiast vrijwilligster bij de Beweegtuin in Maassluis


Sinds een jaar is Riet Knierim als vrijwilligster betrokken bij de Beweegtuin in Maassluis. Toen destijds de gymlerares bij dit project vertrok dacht Riet: ‘Goh, dat kan ik wel doen.’ En ze doet het nu met veel plezier.
In het verleden was Riet ook al vrijwilligster geweest; toen was dat bij creatieve middagen in Verpleeg- & reactiveringscentrum DrieMaasHave en bij ‘Halt u valt’ van Seniorenwelzijn. Nu kan ze haar kennis en ervaring goed gebruiken bij de Beweegtuin. Haar opleiding tot psychotherapeutisch medewerker en 25 jaar ervaring als gediplomeerd yogalerares komen haar goed van pas. Riet: ‘Ik ben een echt mensenmens. Als ik iemand zie, zie ik meteen het totaalplaatje.’

Nel, Riet (midden) en Cees in de Beweegtuin

Andere bezigheden van Riet
Naast haar vrijwilligerswerk is ze mantelzorger, moeder van vier volwassen kinderen en grootmoeder van vijftien kleinkinderen, de jongste zes, de oudste dertig. Deze persoonlijke omstandigheden maken dat ze naast de Beweegtuin geen ander vrijwilligerswerk kan doen, hoewel ze zo af en toe wel beschikbaar is voor kleinere activiteiten.
Thuis mag ze graag, als daar tijd voor is, een boek lezen. Om zo aan de behoefte te voldoen om even in alle rust geestelijk bij te tanken.

De Beweegtuin
Iedere maandagochtend assisteert ze bij de beweegtoestellen. Gedurende een uur komen senioren, de meesten boven de tachtig, oefenen. ‘Ik doe de warming-up,’ vult Riet aan, ‘en Cees Schrijvers en Nel Vrolijk begeleiden de mensen door de Beweegtuin. En dan sluit ik weer af met een cooling-down.’
Cees en Nel hebben destijds een cursus gevolgd als begeleider in de Beweegtuin en zijn daardoor in staat de senioren goed bij te staan bij hun oefeningen. Riet heeft deze opleiding niet gevolgd: ‘Voor mij was het zo voldoende.’
Ze begint al zaterdag of zondag met haar werk: ‘Ik bereid me dan voor op de oefeningen van maandag. Ik doe dat grondig om ervoor te zorgen dat alle spieren aan bod komen. Ik probeer dat professioneel aan te pakken.’

Druk op vrijwilligers neemt toe
Soms ze maakt zich zorgen: ‘Het aantal medewerkers in het middenkader wordt te klein. Daardoor neemt de druk op vrijwilligers toe. Het middenkader heeft te weinig werkuren om initiatieven van vrijwilligers te ondersteunen of op te pakken. Ik heb het gevoel dat er daardoor ook te weinig over de bol wordt geaaid en daar hebben we toch allemaal behoefte aan.’
Maar aan de andere kant heeft Riet grote waardering voor alles wat er gebeurt in het Vlootje, de tijdelijke behuizing van Seniorenwelzijn in Maassluis: ‘Een pluim op de hoed. Wat daar allemaal gebeurt in een heel kleine aangepaste behuizing. Ongelooflijk!
En voor het nieuwe jaar heeft ze een wens voor iedereen: ‘Veel heil en zegen en kom vooral bewegen!


PINNEN een nieuwe service van Seniorenwelzijn


Afgelopen september  was het mogelijk  om in de activiteitencentra  de activiteitenbijdrage van Seniorenwelzijn te pinnen of contant te voldoen . Hierop is door de deelnemers positief gereageerd. Seniorenwelzijn is daarom  zeker van plan om deze service te blijven bieden en zij evalueert op dit moment  over de manier waarop. Bijvoorbeeld pinnen op de 1e les zoals nu aangeboden is of wellicht op een van te voren vastgestelde week per ontmoetingscentrum.  Als het pinnen van de activiteitenbijdrage goed verloopt  zal worden gekeken of  deze service uitgebreid kan worden.  Pinnen is voor de bezoekers gemakkelijk en daarnaast  is het veilig werken voor onze vrijwilligers. Er is dan immers minder contant geld in kas.

UITNODIGING


Officiële opening van De Beweegtuin


Vrijdag 9 december  van 13.30 tot 14.30 uur
Bij ontmoetingscentrum de Bijenkorf
Reigerlaan 100, Vlaardingen

PROGRAMMA

De opening zal plaats vinden door middel van een Sterrenslag onder leiding van de teamcaptains de heer Leo de Jong, directeur-bestuurder Waterweg Wonen en de heer Cees Oosterom, wethouder  van o.a. Sociale zaken en werk, maatschappelijke ondersteuning (WMO) en grondbeleid.
Dit alles onder het genot o.a. van warme chocolademelk.
Na afloop zullen we bij Ipse onder het genot van een kom erwtensoep na praten.

Een en ander is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van Waterweg Wonen.

 

Senioren Welzijn
Maassluis, Vlaardingen en Schiedam

Postadres:
Postbus 925, 3100 AX Schiedam

Bezoekadres:
Burg. Honnerlage Gretelaan 57, 3119 BA Schiedam
tel: (010) 248 68 88
fax: (010) 427 19 87

info@seniorenwelzijn.nl
www.seniorenwelzijn.nl


Eindredactie: Magrande Communicatie B.V. Rotterdam